Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Одржано Државно такмичење у првој помоћи


16.09.2024

Државно такмичење у првој помоћи у организацији Црвеног крста Србије oдржано је ове године у Новом Саду, на Штранду.

Присутнима су се, на отварању, обратили проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије, чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о деци и породици у Новом Саду Соња Радаковић, др Ференц Вицко, државни секретар Министарства здравља, Ђорђе Тодоров, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Милица Мандић Ђуричић, пoтпредседница  Олимпијског комитета Србије.

Радаковић је похвалила организацију Црвеног крста Новог Сада јер континуирано остварује одличне резултате у свим програмима и изразила понос што је ове године државно такмичење организовано у Новом Саду. Према њеним речима, овај град је носио титуле града културе и младих, а данас је неформално понео и титулу града хуманости.

Ференц је указао на највиши трофеј који такмичари могу да понесу са данашњег дана, а то је разумевање значаја тимског рада и подсетио учеснике да њихово познавање прве помоћи заиста некоме може да спаси живот.

Тодоров је нагласио изузетну улогу коју је кроз историју имао Црвени крст како у рату тако и у мирнодопским условима и казао да је хуманост српског народа омогућила да ова организација толико дуго траје. Посебно је истакао да је сарадња Министарства за рад, запошљавање, борачка и соцјална питања са Црвеним крстом Србије снажна и да обухвата већи број програма подршке и помоћи угроженима као и да ће она наставити да јача и у наредном периоду.

Мандић је подвукла да је Црвени крст организација која је пример хуманости, а Радовановић је изразио уверење да младе такмичаре киша која неуморно пада неће омести да покажу знање и лепоту коју носи Црвени крст. Он је казао да је радостан што је данас спојена лепота града Новог Сада, лепота младости такмичара са лепотом спорта и прогласио почетак такмичења.

Пред отварање такмичења, Радовановић је поделио захвалнице представницима институција града и покрајине, као и компанијама и Олимпијском комитету Србије.

Ове године тема такмичења је била ПРВА ПОМОЋ У СПОРТУ, а пред такмичарским екипама се нашао се низ практичних задатака са незгодама које се могу догодити током спортских активности, утакмица, тренинга или рекреације. У првој помоћи такмичило се 14 екипа из категорије „омладина“, 15 екипа „подмлатка“ и 15 екипа „петлића“ који су наступили ревијално. Учесници су дошли из 28 организација Црвеног крста из градова и општина Србије.

Посебан изазов ове године су били отежани временски услови. Целодневна киша, ипак, није омела такмичаре и они су показали изузетну спремност да одговоре на све задатке који су пред њих стављени.

Иако су сви учесници били одлични, неки су били мало бољи.

У категорији реалистички приказ повреда, стања и обољења, победили су Ужичани. Друго место у категорији реалистички приказ повреда, стања и обољења освојила је екипа Крагујевца, а треће екипа Црвеног крста Нови Сад.

У првој помоћи Новосађани су победу однели у категорији подмладак, а у категорији омладина победници долазе са Старог Града.

У категорији подмладак, другопласирана је екипа Црвеног крста Врачар, а треће место освојила је екипа из Црвеног крста Ужице.

У категорији омладина, друго место освојила је екипа Црвеног крста Вождовац, а треће екипа Црвеног крста Суботица.