Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

"Крв живот значи"

С обзиром на то да су даваоци крви прва карика у ланцу безбедне крви Црвени крст Србије промовише добровољно, анонимно и бесплатно давање крви.

На конкурсу Црвеног крста Србије „Крв живот значи“ ове године учествовала су 38.572  предшколца и ученика из 133 средине у Србији и то из 113 предшколских установа, 668 основних и 149 средњих школа у Србији.

На основу одлуке Комисије за добровољно давалаштво крви од 22.03.2024. године у узрасту предшколаца било је могуће конкурисати ликовним радом, у узрасту млађих основаца у литерарном, ликовном и видео формату, и у узрасту старијих основаца и средњошколаца у креирању визуала, кратких СМС порука и видеа. Конкурс је био отворен од 1. до 30. марта 2024. године.

Тема конкурса била је лепота даривања и доброте у виду добровољног давања крви и она је већину инспирисала да се изразе ликовно, а пристигао је значајан број и литерарних радова, СМС порука, а приспело је нешто мање видео радова на ову тему.

 

Ове године први пут је уведена могућност да се својим ликовним радовима школе учествују на конкурсу и из те групе приспела су 3.272 ликовна, што група, што појединачна, рада што тражи охрабрује.

Од свих учесника конкурса, 88% њих је одлучило да се проба у ликовном стваралаштву, 12% на литерарно поље док је мање од 1% конкурисало кроз видео формат.

Комисија Црвеног крста Србије у саставу:

  • др Милутин Михајловић, потпредседник Црвеног крста Србије и председник комисије ДДК Црвеног крста Србије,
  • Зорица Бијелић, ПР Завода за трансфузију крви Србије,
  • Ивана Родић, начелница МОД Института за трансфузију крви Србије,
  • Бојана Стоиљковић, сарадница Завода за трансфузију крви Ниш,
  • Анђелија Станковић, члан комисије ДДК Црвеног крста Србије

одабрала је најуспешније у свакој уметничкој категорији.

Радови су објављени на друштвеним мрежама Црвеног крста Србије на Национални дан добровољних давалаца крви, 11. мај, као својеврсна честица свим добровољним давацима крви наше земље, а част свечано бива.

Награђени долазе из Петровца, Крушевца, Ивањице, Јагодине, Деспотовца, Босилеграда, Чачка, Ћуприје, Ниша, Трстеника, Пирота, Краљева, Врања, Ужица, Старе Пазове, Врбаса, Сенте, Шида, Сомбора, а из Београда са Врачара, Старог града, из  Обреновца, Лазаревца и Младеновца.

Сви овогодишњи награђени радови ће бити коришћени за промоцију доброг давалаштва крви како на друштвеним мрежама тако и при изради промотивног материјала именованог овим програмом.

Честитамо победницима а осталима желимо више среће наредне године!

Црвени крст Србије

 

 

Информације о локацијама и терминима давања крви, тражите на линковима Завода за трансфузију испод, или на мапи пронађите своју општу организацију коју можете обратити.

 

Институт за трансфузију крви Србије

Завод за трансфузију крви Ниш

Завод за трансфузију крви Војводине