Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Четири деценије Дечјег одмаралишта Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“ у Баошићима


13.07.2024

Данас су Дечје одмаралиште Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“ у Баошићима посетили Њ.Е. Небојша Родић, амбасадор Републике Србије у Црној Гори, Мићо Роговић, конзул-жеран Републике Србије, Светлана Миладинов, помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију са сарадницом Горданом Ађанчић, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, потпредседник општине Херцег Нови Мирко Мустур, Војин Дробљаковић, секретар Црвеног крста Косова и Метохије, др Драган Лазић, секретар Црвеног крста Нови Сад и генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић.

Миладиновић се захвалио свима који су донацијама учествовали у пројекту одмора и опоравка деце у Одмаралишту које ове године обележава 40 година од почетка рада. Он је представио активности волонтера и сарадника који настоје да деци што бораве у Баошићима омогуће леп и користан боравак на мору и нагласио да међу децом која су тренутно смештена у објекту има и оних која су први пут видела море. Подсетио је на госпођу Кристу Ђорђевић чије име носи одмаралиште и њен велики значај не само за Црвени крст Србије већ и за Републику Србију.

Миладиновић је истакао да је у протеклих четири деценије Одмаралиште посетило око 80 000 деце из целе Србије и да је донацијом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и уз помоћ Владе Републике Србије оно обновљено у два наврата: 2018. и 2020. године. Тада је уложено 60 милиона динара за адаптацију објекта.

Даница Мурганић, руководилац службе Одмаралишта, обавестила је присутне да је у овом тренутку у објекту 232 деце са васпитачима и пратиоцима, да она долазе из Војводине (њих 75-оро која су дошла уз помоћ и подршку града Новог Сада), са Косова и Метохије (100 деце чији је боравак омогућила Канцеларија за Косово и Метохију) и да је присутно 49-оро деце која су упућена на одмор и опоравак у складу са Споразумом са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. „Сви се трудимо да деца имају угодан боравак, да стекну другове и успомене за цео живот, а да онда постану и волонтери Црвеног крста“, казала је она.

Присутнима су се обратили Њ.Е. Родић, Роговић, Миладинов, Ђурић и Мустур. Сви су подвукли значај пројекта Црвеног крста Србије који деци омогућава да упознају другове и другарице из различитих градова и општина земље и да разменом искустава обогаћују летњи распуст, те да се кући врате пуни успомена које остају забележене заувек.

Ове године, у Одмаралишту ће боравити 1800 деце из различитих делова Србије. Током боравка, они ће имати прилике да стичу нова знања и вештине. Радионице намењене деци држе обучени волонтери Црвеног крста Србије. Они се труде да деци буде занимљиво и корисно време проведено у Баошићима. Деца су у прилици да се према афинитетима укључе у радионице прве помоћи, реалистичког приказа повреда, стања и обољења, у драмску радионицу, новинарску и ликовну радионицу, као и оне које се баве промоцијом хуманих вредности и борбе против трговине људима.