Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

У СУСРЕТ НОВОМ ЗАКОНУ О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ


07.07.2017

Поводом најављеног доношења новог Закона о социјалној заштити Заштитник грађана Републике Србије је 29. јуна организовао округли сто под називом ”Изазови у обезбеђивању сервиса подршке и помоћи особама са инвалидитетом и старијим особама”. Разговарало се о две главне теме: о сервисима подршке у складу са потребама грађана и о помоћи и нези другог лица. Округли сто је био прилика да отворено разговарају представници министарстава и организација цивилног друштва.

Важан закључак округлог стола је да је неопходно да у израду новог Закона буду укључени или током ње консултовани представници организација цивилног друштва, као и представници особа са инвалидитетом и старијих особа, али и независна тела која се баве људским правима. Приликом израде новог Закона о социјалној заштити важно је водити рачуна о доступности услуга, као и о развијању иновантних услуга које ће помоћи да ове две категорије становништва имају квалитетнији живот. Такође је важно обезбедити и јавну расправу која ће омогућити побољшање Закона са становишта потреба грађана.

Округлом столу су присуствовали представници представници Црвеног крста Србије, што Црвеном крсту омогућава да да свој допринос у изради новог Закона о социјалној заштити и да притом промовише већу социјалну инклузију пре свега старијих особа.