Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

„Смањење дигиталног јаза“


29.07.2024

Успешно реализовани тренинзи намењени првенствено старијим особама

у циљу стицања и унапређења њихових дигиталних вештина.

Тренинзи су организовани у оквиру пројекта „Смањење дигиталног јаза“, који од 1. априла 2024. године спроводи Црвени крст Србије у сарадњи са Популационим фондом УН у Србији (УНФПА), а који се реализује у оквиру програма „ПРО - Локално управљање за људе и природу“. 

Током прва три месеца реализације пројекта укупно 131 особа је завршила циклус тренинга, који се реализују у шест градова и општина: Крагујевцу, Крушевцу, Великој Плани, Зајечару, Бољевцу и Нишу.

Сваки полазник обуке прошао је  кроз пет тренинг сесија које обухватају  различите теме: од отварања налога на и-мејл сервису, еУслуга (замена и израда нових докумената), еУправе (здравство и остале услуге), као и еБанкарства. Ово је било од нарочите користи у погледу олакшаног заказивања термина за издавање личне карте и пасоша, издавање извода из матичне књиге рођених и уверења о држављанству, регистрацију возила, приступу апликацији „Мој Доктор“ и услугама социјалне заштите, е-Катастру, е-судовима, као и разним апликацијама за куповину уз примену мера интернет сигурности и спречавања ризика од превара. Посебно интересовање је исказано за коришћење е-Катастра непокретности. Успешност тренинга је потврђен и кроз вољу полазника да наставе своје усавршавање са новим групама.

Додатна вредност пројекта огледа се кроз укључивање млађих учесника односно учешће 34 млађе хранитељке из Новог Милошевца као села са највећим бројем хранитељских породица у Србији, као и сарадњи са Центром за породични смештај деце у Великој Плани чиме је обука проширена са апликацијом у вези са заштитом деце.

Ови тренинзи су део активности програма „ПРО - Локално управљање за људе и природу” који заједнички спроводе агенције Уједињених нација у Србији - УНОПС, УНИЦЕФ, УНФПА и УНЕП, у сарадњи са Владом Републике Србије и уз финансијску подршку Владе Швајцарске.