Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Смањење дигиталног јаза – први полазници у Зајечару добили сертификате


24.10.2024

У оквиру пројекта „Смањење дигиталног јаза“ који Црвени крст Србије спроводи у сарадњи са Популационим фондом Уједињених нација у Србији (УНФПА), у локалној самоуправи у Зајечару 21. октобра потписан је Меморандум о сарадњи који се односи на смањење дигиталног јаза и промоцију здравог старења. Овај Меморандум  потписан је између Црвеног крста Зајечар, Центра за социјални рад и Града Зајечара, а у циљу подршке старијим особама у унапређењу дигиталних знања и вештина. Зајечар је први град од шест локалних самоуправа у којима је овај Меморандум потписан. Овим пројектом Црвени крст не само да унапређује знање и вештине старијих особа, већ се уједно кроз пројекат боримо и против старосне дискриминације и предрасуда које постоје, а које се односе на то да старије особе не желе и не знају да користе дигиталне технологије. Такође ове обуке нам служе и за прикупљање информација о препорукама како да се обезбеди лакши приступ и дизајн који ће бити прилагођен и старијим особама, а не само младима.

У Свечаној Сали Скупштине града 24 старије особе добиле су сертификате да су успешно прошле обуку, али су се такође многи од њих обавезали да сада као волонтери своје знање пренесу на друге старије особе посебно оне које живе на селу.

Сваки полазник обуке прошао је  кроз пет тренинг сесија које су обухватале  различите теме: од отварања налога на и-мејл сервису, еУслуга (замена и израда нових докумената), еУправе (здравство и остале услуге), као и еБанкарства.

Овај пројекат је део програма „ПРО - Локално управљање за људе и природу” који заједнички спроводе агенције Уједињених нација у Србији - УНОПС, УНИЦЕФ, УНФПА и УНЕП, у сарадњи са Владом Републике Србије и уз финансијску подршку Владе Швајцарске.