Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Психосоцијална подршка у заједници


24.09.2024

У периоду од  16. до 20. септембра 2024. у Националном парку Дајти у Албанији одржана је едукација едукатора на тему Психосоцијална подршка у заједници. Обука је била намењена Националним друштвима Црвеног крста из Западног Балкана и имала је за циљ јачање капацитета у пружању психосоцијалне подршке и психолошке прве помоћи као и унапређење менталног здравља у заједници.

Проблеми са менталним здрављем су водеćи узрок патње и инвалидитета у региону Европе. Специфични проблеми који се односе на ментално здравље могу бити различите природе, и могу се односити на све узрасте и друштвене групе. Ова обука била је управо намењена препознавању потреба и капацитета вулнерабилних група и њихово укључивање у заједницу кроз јачање отпорности за одговор на кризу.

Едукатори на тренингу били су: Joshua Sung Young Lee, технички саветник Референтног центра за психосоцијалну подршку Међународне федерације Друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (ИФРЦ ПС Центар), др Милутин Врачевић и Наташа Тодоровић, Црвени крст Србије, Сања Пупачић делегат за Ментално здравље и психосоцијалну подршку (МХПСС), Делегација кластера Међународне федерације Друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (ИФРЦ Сарајево), Николина Станковић, Хрватски Црвени криж и Бианка Сута, Румунски Црвени крст.

Обука је била заснована на комбинованом учењу где су полазници, током петодневне обуке поред интерактивних сесија морали да припреме и сопствене сесије под надзором тренера, а повратне информације добијали су од осталих учесника као и тренера.  

На овој обуци развијао се и део који се односи на “Психолошку прву помоћ за старије”.