Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Нова проба у оквиру пројекта, Старији против машинерије- Age Aganst the Machine


06.09.2024

У оквиру пројекта „ Age Aganst the Machine - Старији против машинерије“, током летњих месеци снимљена су четири поткаста са 8 учесника. Ови поткасти треба да подигну свест јавности о томе колико ејџистички ставови утичу негативно на појединца, на породицу и друштво и колико је важно развити друштво за све генерације. На позив Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ у једном од поткаста учествовала је стручна сарадница Црвеног крста Србије Наташа Тодоровић.

С обзиром на то да извештај Светске здравствене организације открива да једна од две особе широм света има негативан став према старијим особама а овај тренд је израженији у земљама са нижим и средњим нивоом развијености, где живи готово половина светске популације, овакви пројекти су више него потребни. Такође забрињавајући податак је да према извештају, који укључује систематски преглед академских истраживања, старосна дискриминација се може испољити кроз законе и политике које омогућавају искључивање старијих особа, али и кроз друштвене норме и перцепције. Зато је важно радити на сузбијању стереотипа и предрасуда, јер борба против ејџизма може бити на различитим нивоима, што управо покушавамо овим пројектом, где су  прикупљени су примери ејџизма (старосне дискриминације) са којима се старији свакодневно суочавају у породици, на јавном месту у институцијама и на основу њих је направљен сценарио, по коме се ради.

Након летње паузе 1. септембра 2024. године у Културном центру Новог Сада организована је нова проба.  Новина на овој проби је била увођење стихова и хорског певања учесника. Показало се да подизање свести јавности и борба против ејџизма може се водити и кроз различито креативно изражавање. Ово ће омогућити да у представи која се припрема за предстојећи Фестивал наглашавање појединих ситуација и скретање пажње људи на проблеме са којима се суочавају старије особе жртве ејџистичких ставова може да се спроводи на различите начине и кроз креативне форме. Управо је уметност моћно средство за рушење стереотипа и предрасуда.

Овај пројекат је у оквиру програма Европске комисије ЦЕРВ – Мрежа градова, са партнерима из Данске, Португалије, Италије, Пољске и Холандије. Црвени крст Србије је задужен за експертски део, Наташа Тодоровић и др Милутин Врачевић су задужени да уведу тему “ејџизма” и да прикупе квантитативне податке о ејџизму у свим земљама.  Носилац пројекта је Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ а координатори и коаутори пројекта су Бранка Бајић Јованов и Лазар Јованов.