Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Много већи задаци Црвеног крста


05.03.2013

Разговор са Весном Миленовић, генералним секретаром Црвеног крста Србије

“Бројне су активности које Црвени крст реализује у целој Србији у складу са својим мандатом”, рекла је на почетку разговора Весна Миленовић, генерални секретар Црвеног крста Србије.

Приликом поплава у околини Бујановца и Прешева Црвени крст је био међу првима на лицу места, упутивши опрему којом располаже као што су пумпе за испумпавање воде, сушилице, хигијенски и прехрамбени пакети и друге врсте помоћи које су биле потребне ради збрињавања становништва које је било погођено овом непогодом. Црвени крст је у Рековац послао 6 резервоара за пијаћу воду, пошто је оцењено да вода тамо није за пиће. Црвени крст излази у сусрет грађанима и помаже оним што има док се проблеми не отклоне.

“Пред нама је прoleће и видећемо како ћемо ове године проћи са поплавама”, каже Весна Миленовић. Реално, сваке године се у одређеним деловима Србије у прoleће појављују ови проблеми, а Црвени крст Србије чини све да буде спреман за деловање и у тим ситуацијама не само са опремом, већ и са људством. На територији наше Републике има 146 јединица за деловање у несрећама које чине обучени професионалци и волонтери Црвеног крста Србије за различите врсте деловања у случају природом или људским фактором изазваних несрећа.

Мотивација добровољних давалаца крви је континуирана активност Црвеног крста Србије и веома важан задатак и у 2013. години у циљу обезбеђивања довољних количина безбедне крви по принципу да крв треба да чека пацијента, а не пацијент крв. Ову активност Црвени крст реализује у сарадњи са трансфузиолошким службама у Србији на принципима анонимног, добровољног и ненаграђеног давалаштва. Резултати за 2012. годину су показали да је остварено око 500 јединица крви више него у предходној години, што значи да је давалаштво крви на задовољавајућем нивоу за потребе здравствених институција у Србији. Давалаштво не би било успешно да Црвени крст Србије нема око 3.500 обучених волонтера који раде са људима И који их практично мотивишу да дају крв. Да ова активност није једноставна говоре обуке које су волонтери прошли у складу са принципима које је поставила Светска здравствена организација и Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, а које је усвојило Министарство здравља Републике Србије.

У понедељак 11. марта у Београду је организован изузетан догађај везан за промоцију хуманих вредности, где су млади и деца из 15 организација Црвеног крста широм Србије извели мале уметничке приказе на тему насиља међу младима и борбе против насиља у овој популацији по сценарију старијих и извођењу млађих волонтера у присуству просветних радника и сарадника из црвеног крста. “Био је то фестивал младости и позитивне енергије, а било је интересантно и за нас који ту радимо да се уверимо у креативност наших младих И деце, односно да се уверимо да када се деци понуди права тема И када се са њима ради на прави начин да то и даје велике резултате, што је од великог значаја за наше друштво”, истиче Весна Миленовић.

Програме ромских вртића и помоћи деци са инвалидитетом Црвени крст реализује успешно годинама. Смедерево је једна од организација која представља блистав пример. За велики број деце омогућава се рад кроз игру и забаву, навикавање на дисциплину и усађивање одговарајућег знања ради њиховог каснијег укључивања у образовни систем у нашој земљи. Роми су међу најугроженијим групама са којима Црвени крст традиционално ради десетинама година.

Прва помоћ и обука из прве помоћи за грађанство, као једно од најважнијих јавних овлашћења, такође је на врху приоритета Црвеног крста. Оно што је специфично је да је прошлу годину обележило враћање Црвеног крста у обуку возача у првој помоћи. Црвени крст је једина институција у Србији која поседује европски цертификат као доказ вредности и квалитета не само наставног материјала, већ и самог начина рада са кандидатима. Специфичност ове области састоји се у томе што је медицинско знање преведено на начин како се може пренети лајицима како би могли да лакше усвоје одговарајућа знања. “Мислимо да је држава врло оправдано у Закон о безбедности саобраћаја на путевима вратила обавезу полагања прве помоћи, јер се раније дешавало да кандидати могу да положе тестове без обавезе да одговоре на једно од 4 питања која су се тицала прве помоћи”, каже Весна Миленовић. У циљу смањивања жртава приликом саобраћајних несрећа, враћена је обавеза полагања прве помоћи. Евалуциони листови кандидата након обуке говоре да су они изузетно задовољни и да сматрају да прву помоћ треба укључити у програм образовања младих. Они такође сматрају да знања која су стекли могу доста да им користе у животу. Обука из лајичке прве помоћи је једна од основних компетенција Црвеног крста у свету. Ово је једна од области која је најинтересантнија за младе људе.

Црвени крст Србије припрема се да у септембру учествује на европском такмичењу у првој помоћи у Аустрији. Представници Црвеног крста Србије освојили су 5 титула првака за редом, оставивши иза себе екипе доктора и припадника горских служби спашавања из развијених европских земаља.

Све активности Црвеног крста Србије усмерене су ка човеку и његовим потребама, али оно што карактерише садашње стање су конкретне хуманитарне потребе које Црвени крст Србије подржава кроз програм народних кухиња. У плану је да се програми народних кухиња у овој години одвијају у 75 средина у Србији са око 34.500 корисника, што је за око 3.500 више него прошле године. У Црвеном крсту Србије сматрају да је добро што је број корисника повећан, јер угроженост у нашем друштву постоји. Ради се о људима којима је често оброк народне кухиње и једини оброк током дана.

Црвени крст Србије је успео да обезбеди подршку Министарства рада, запошљавања и социјалне политике кроз средства из којих ће бити набављено 10 основних артикала хране за припрему оброка у народним кухињама, што ће скинути део терета са локалних самоуправа и локалног Црвеног крста и омогућити да се или повећа број корисника или побољша квалитет оброка, односно да се можда задовољи нека друга социјална потреба. У Црвеном крсту Србије овакву подршку и одлуку Владе сматрају изузетно одговорном у време када је заиста И потребно да се становници подрже на овакав начин. Црвени крст Србије ће моћи, захваљујући Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, да помогне 41.540 најугроженијих породица у 105 средина у Србији. У питању су породице чији чланови нису корисници народних кухиња. Ако рачунамо да свака породица просечно има 4 члана, то би било око 160.000 људи, односно око 200.000 људи биће помогнути кроз оброке, пакете хране и хигијенске производе.

Кључ за развој Црвеног крста је подршка државе на свим нивојима, јер је по закону о црвеном крсту Србије Црвени крст помоћни орган државе у хуманитарној области, а предвиђени су и извори средстава за покривање трошкова активности Црвеног крста које он партнерски договара са државом И локалним самоуправама. “Надамо се да ће ова сарадња бити на вишем нивоу, него што је била до сада, јер Црвени крст нема других могућности и не постоје други извори из којих би могла да се пронађу средства да се изађе у сусрет свим потребама које се као задатак стављају пред нашу организацију”, истиче Весна Миленовић.

У време кризе, као што је економска криза која је погодила и нашу земљу, задаци и изазови пред Црвеним крстом су много већи, а при том средства не прате обим посла који се поставља пред Црвени крст. Погрешна је политика да се смањују средства за задатке Црвеног крста у периоду када је он изложен све већим захтевима друштвене заједнице и као организована структура на најефикаснији и најекономичнији начин и извршава своје задатке, рекла је на крају Весна Миленовић, генерални секретар Црвеног крста Србије. С.С.