Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Међународни дан несталих


30.08.2024

Данас је у Прес-центру у Београду одржана конференција за штампу поводом Међународног дана несталих који се обележава сваке године 30. августа. На конференцији се обратио генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић.

Миладиновић је подсетио присутне да и након три деценије од избијања првог сукоба на простору бивше Југославије многе породице још увек трагају за својим најмилијима. Он је нагласио да је решавање судбине несталих приоритетна активност Службе тражења Црвеног крста Србије, те у бази Црвеног крста Србије укупно има 3.420 предмета за сва три сукоба на простору бивше Југославије, а да од тога има још 1.158 актуелних предмета.

Генерални секретар је рекао да је поражавајући податак да се и даље у нашем региону скоро 10.000 лица води као нестало из ратова деведесетих на територији бивше Југославије и да то говори да дуже нема озбиљнијег помака у решавању питања несталих лица и пружања одговора породицама о њиховој судбини.

Међународни дан несталих, према његовим речима, има за циљ да подигне свест о судбини присилно несталих и да се јавност подсети на патњу и бол чланова породица несталих, али и на важност расветљавања случајева несталих особа, као и да се сензибилише и поучи јавност како је свака информација о несталој особи драгоцена за њен проналазак. Такође, нагласио је Миладиновић, ово је и позив породицама да изврше своју обавезу, да отворе захтев за тражење и дају крв за ДНК, без чега нема успешне портаге.

„Од 2009.године Црвени крст Србије је од Међународног комитета Црвеног крста – делегација у Београду, у потпуности преузео на даље поступање предмете несталих лица на подручју бивше Југославије и све активности које се тичу конкретног рада на предметима несталих су у искључивој надлежности Црвеног крста Србије и то: контакти са породицама у циљу обавештавања тражилаца о статусу предмета, контакти услед промене адресе тражилаца, узимање захтева за тражење и узимање анте-мортем података, обавештавање породица о одласцима на идентификацију и друго“, казао је Миладиновић и додао да ће породице несталих као и до сада, и убудуће у Црвеном крсту Србије имати доброг, поузданог и посвећеног сарадника.

Поред Миладиновића, присутнима су се обратили Мирјана Миодраг Божин, председница Координације, Душко Ћутило, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Наташа Станисављевић, комесарка Комесаријата за избеглице и миграције Владе Републике Србије, Душко Челић, заменик председнице Координације, Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије.

Сви говорници сложили су се да је од високе важности доношење Закона о несталим лицима у што краћем року. Након конференције положено је цвеће на споменик свим жртвама ратова 1990-их на простору бивше Југославије.

Конференцију је организовала Координација cpпcких удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије уз подршку Међународног комитета Црвеног крста Регионалне делегације у Београду.