Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Иницијатива за социјално укључивање старијих особа - студијска посета Словенији


30.09.2016

У оквиру пројекта Иницијатива за социјално укључивање старијих особа који финансирају Европска унија кроз свој ИПА фонд, Аустријска агенција за развој и Аустријски Црвени крст, реализована је студијска посета партнера Словенији. Ова посета је омогућила учење примера добре праксе у заштити старијих на локалном али и на националном нивоу. Словенија је одабрана због заједничког искуства социјалне и здравствене заштите, али и због тога што је са једне стране препознала важност укључивања старијих у писање јавних политика, а са друге значај и потребу да се људска права старијих што пре ставе на агенду. Такође, све државе у пројекту се налазе у неком од стадијума приступања Европској Унији па је Словенија одабрана и јер је једна од најближих ЕУ држава сродних по институционалној историји и са решењима која се могу анализирати и примењивати широм западног Балкана.

Посета је трајала од 28. до 30. септембра и састојала се из два дела. Првог дана 28. септембра делегације из пет земаља које учествују у пројекту (Албанија, Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора и Србија), као и представница Аустројског Црбеног крста су захваљујући невладиној организацији Словенска филантропија и Министарству рада, породице, социјалних питања и једнаких могућности учествовале на 16. Фестивалу Трећег доба у Љубљани: http://en.f3zo.si/festival-ljubljana/programme/. Делегације су биле састављене од представника организација које пројектом координирају, представника власти и самих старијих. Тог првог дана поред присуствовања свечаном отварању, делегација пројекта била је гост на пријему код Министарке рада, породице, социјалних питања и једнаких могућности др Ања Копач Мрак и Омбудсмана, Власте Нуссдорфер, где смо имали прилику да кратко представимо пројекат и да поставимо питања.

Затим смо присуствовали панел дискусији о правцима развоја јавних политика везаних за старије и на крају смо захваљујући љубазности Министарства које нам је обезбедило салу имали панел у трајању од два сата где је др Милутин Врачевић из Црвеног крста Србије представио пројекат, а сваки од појединачних националних партнера је имао прилику да говори о положају старијих у земљама Западног Балкана и да своје препоруке за његово побољшавање кроз активности на пројекту. Модератор панела била је др Матеја Кожух Новак из Словенске филантропије.

Други дан посете био је фокусиран на услуге у заједници, па су партнери на пројекту посетили Међугенерацијски центар у Жалецу. И ова посета показала је колико је важно са становишта одрживости да цела локална заједница препозна значај активности и важност изградње кохезије друштва кроз заједнички рад различитих организација и сектора и људи различитих генерација. Ово омогућава бољи обухват корисника, већи опсег релевантних активности као и сталну и размену знања и искуства.