Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

„Временска машина” – Необичан сусрет с будућношћу


05.10.2024

У оквиру међународног пројекта „Age Against The Machine“ наставили смо борбу против ејџизма кроз активности обележавања 1. октобра Међународног дана старијих особа. Заједно са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе” организована је акција „Временска машина” у Универзитетском граду. Грађани/ке су имали прилику да уђу у „временску машину“ – односно кампер возило који им “пружа увид у потенцијалну будућност”. Након што су фотографисани, уз помоћ посебног филтера учесници су видели старију верзију себе, видели су себе у будућности. Овај необичан сусрет с будућношћу није само визуелни шок – учесници извлаче и папириће из „кошарице судбине“ на којима су приказани статистички подаци о дискриминацији и изазовима са којима се старији суочавају. Изјава коју извучемо је наша потенцијална будућност а наш задатак је да размислимо о томе и радимо већ сада на побољшању положаја старијих особа.

Кроз интеракцију и директно суочавање са потенцијалним изазовима старости, настојали смо да подигнемо свест о важности борбе против дискриминације старијих особа и подестимо све на то да је достојанство које је људско право не застарева током живота, имамо право на достојанство током целог животног циклуса.

Међународни пројекат „Age Against The Machine“, чији је носилац Фондацијa „Нови Сад – Европска престоница културе“, који се бави темом ејџизма, односно борбом против дискриминације и насиља над старијим особама. Црвени крст Србије, је експертска подршка свим партнерима у истраживачком процесу у вези са темама ејџизма, који се односи на различите облике дискриминације са којима се старији суочавају, што укључује и преиспитивање постојећих законских регулатива у Европи и Србији.